Dobro došli na stranice Udruge Capoeira Amazonas Dubrovnik. Udruga se bavi promicanjem Capoeire i afro-brazilske kulture na području Dubrovnika i okolice!


CAPOEIRA U DUBROVNIKU

Capoeira Amazonas DubrovnikCapoeira u Dubrovnik dolazi početkom 2010. godine kada se pod vodstvom Marka Svetine (aluno Sangue bom) organiziraju prve početne radionice. Ubrzo se formira manja grupa polaznika, a treninzi se održavaju u prostorima King Richards Puba. Tijekom proljeća iste godine grupa se povezuje s grupom Capoeira Amazonas koja ima središte u Zagrebu, a podružnice u Splitu, Šibeniku, Rovinju, Zaprešiću i Sisku. Grupu Capoeira Amazonas vodi Mestre Pontape, iz Rio de Janeira, a postoje i rade od 2002. godine.

Početkom kolovoza 2010. godine voditelji Capoeire Amazonas Zagreb zajedno s Mestreom dolaze u Dubrovnik na četiri dana i održavaju radionice i treninge capoeire. Nakon kraćih konzultacija unutar grupe, u kasno ljeto/jesen iste godine odlučujemo pridružiti se velikoj Capoeira Amazonas obitelji.

Već u listopadu udruga je i službeno registrirana, a u studenom sudjelujemo na jednom od većih događaja grupe Capoeire Amazonas. Radilo se o tjednu afro-brazilske kulture, nazvanom Brazilactica u sklopu kojeg se održao i 6. Capoeira Amazonas Batizado & Troca de corda. Od tada je Capoeira Amazonas Dubrovnik u stalnom pokretu, sudjeluje na raznim capoeira događajima i okupljanjima, treninzi se redovito održavaju, a cilj nam je širiti capoeiru i afro-brazilsku kulturu na području Dubrovnika i okolice. Grupa trenutačno broji između 10 i 15 članova i svi su pozvani da nam se pridruže!

AMAZONAS, MESTRE PONTA PE, UNIAO CAPOEIRA PONTA PE…

Sjedište Amazonas Capoeira Akademije je u Zagrebu, a podružnice djeluju diljem Hrvatske. Cijela Amazonas Akademija dio je međunarodne organizacije Uniao Capoeira PontaPe kojoj je sjedište u Rio de Janeiru, a djeluje pod vodstvom brazilskog majstora capoeire – Heitor Chalegre Damiao, poznatijeg kao Mestre Pontape.

Grupa prakticira suvremenu capoeiru odnosno capoeira contemporanea. Osnovna značajka suvremene capoeire je da prakticira sve stilove igre i da uči i proučava capoeiru u cijelosti uključujući maculele, sambu, puxada de rede, muziku i ritam itd., ali i druge aspekte iznimno bogate brazilske kulture.

Mestre Pontape, punim imenom Heitor Challegre Damiao, inače brazilski majstor ove vještine, voditelj je Amazonas Capoeira Akademije, a i cijele Uniao Capoeira Pontape. Rođen je u 1966. godine u favelama Rio de Janeira, gdje je i odrastao. Capoeirom se bavi od svoje devete godine, kao učenik Mestre Pantere iz linije Mestre Poeire. 2000. godine dolazi u Europu sa svojim Mestreom, a 2002. godine i sam stiče titulu Mestrea. 2004. godine službeno postaje Mestre Capoeira Amazonas grupe, a priključenjem dubrovačke podružnice Amazonas obitelji 2010.g. i naš Mestre.

Zanimljivo je napomenuti da su sve grupe koje rade pod nadzorom Mestre Pontape-a, opet dio još veće međunarodne organizacije koju vodi Grand Mestre Pantera. Organizacija se skraćeno naziva A.C.D.P., sjedište joj je u Španjolskoj u Madridu, a rasprostranjena je diljem Europe.