AMAZONAS | NOVOSTI
7681
page-template-default,page,page-id-7681,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive
 

NOVOSTI

 Kampanja #pokretnenasilja u Zagrebu, Zaprešiću, Rijeci i Puli! 

 

Foto: Irene Mora Valle, #evs volonterka

 

U okviru projekta Tribo moderna -capoeira za toleranciju i nenasilje, kojeg provodi Udruga Amazonas, održava se kampanja protiv nasilja #pokret_nenasilja. Započela je 10. travnja, a trajat će do 22. travnja. Centralno događanje kampanje održat će se u petak, 20. travnja u 18:00 sati na Trgu bana Jelačića. Djeca, korisnici i korisnice projekta Tribo moderna, prolaznicima će dijeliti balone te im dati zadatak da se slikaju s njime i napišu ili snime poruku nenasilja i mira uz hešteg #pokretnenasilja. Uz balone, djeca će izvesti i capoeira performans u koji će se uključiti i capoeira meštar iz Brazila Heitor Challengre Damiao – Mestre Pontape. Ove godine, po prvi put, kampanja se odvija i online, na Instagramu i Facebooku Tribo moderna projekta na kojima ćete moći pročitati poruke nenasilja poznatih i nepoznatih osoba, velikih i malih, istih i različitih. Kampanjom se želi okupiti što veći broj građana i građanki koji će dati svoj doprinos širenju kulture mira, nenasilja i tolerancije. Puštanjem balona na kraju događanja označit će se simboličan čin slanja mira.

 

#pokretnenasilja će se održati u Zagrebu, Zaprešiću, Rijeci i Puli. Do sad su je podržali glazbenici i glazbenice Dino Purić, Ana Opačak, Elena Stella, Iva Gortan, Vedran Ljubenko i Antonela Đinđić koji su nastupali u emisiji ‘The Voice Hrvatska’ te trenutno rade na projektu ‘A strana’ u produkciji HRT-a.

 

Kampanja je dio projekta Tribo moderna koji provodi Udruga Amazonas uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Autorica: Iva Zelić

 Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje slavi šest godina! 

 

Foto: Irene Mora Valle, #evs volonterka

 

Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje je projekt koji je prije šest godina pokrenula Udruga Amazonas. Cilj projekta je poticanja razvoja kulture mira i nenasilja putem plesno borilačke vještine capoeire, kroz aktivnosti usmjerene na rizičnu djecu, njihove obitelji i lokalnu zajednicu.

 

Jedna od osoba koja radi na projektu je Mia Širac. Mia je socijalna pedagoginja i sudjeluje kao pedagoška koordinatorica projekta te svoja znanja primjenjuje u radu s djecom kroz capoeiru.

 

Što radi socijalni pedagog i što je capoeira pokušale smo Mia i ja zajedno proniknuti sjedeći na strunjači u sportskoj dvorani Osnovne škole Petar Zrinski u Zagrebu. Dvorana odjekuje veselim uzvicima školaraca dok gledam Miu kako pokušava u nekoliko rečenica objasniti koja je točno uloga socijalnog pedagoga.

 

Što radi socijalni pedagog?

 

„Pali svjetla!“ u šali uzvikne Miina kolegica paleći svjetla u dvorani.

 

„Pa da“, s osmijehom kaže Mia. „Socijalni pedagog želi upaliti svjetla u današnjem društvu. On/Ona u svom radu promovira pozitivne vrijednosti u radu sa svojom skupinom.“

 

Na koji način se capoeira uklapa u pristup socijalnog pedagoga?

 

„Osnovne značajke projekta su da uvodimo djecu u treninge capoeire kao slobodnu aktivnost. Svaki trening je zamišljen kao zasebna radionica gdje uz capoeiru igraju i igre u koje je implementirano učenje određenih vještina. Tako da oni kroz radionice uče i socijalne vještine, rješavanje sukoba, rad na emocijama, samopouzdanju i zauzimanju za sebe. Jako se radi na grupnoj povezanosti i usvajanju vještina koje neka djeca ne mogu dobiti u svom svakodnevnom okruženju.““

 

Mia ističe da djeca najlakše uče kroz sport i igru. Capoeira uključuje oboje jer je vještina koja miješa elemente borilačkih vještina s plesom u dijalog između ‘igrača’ u kojem oni moraju naći zajednički jezik kako bi se ‘igra’ nastavila.

 

„Zapravo možemo povezati ovaj projekt i njegovu preventivnu učinkovitost i s povijesti capoeire jer ovaj projekt se upravo zove Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje, a upravo tolerancija i nenasilje su jako važni za shvaćanje povijesti capoeire,„ objašnjava Mia.

 

Povijest capoeire seže daleko u prošlost i isprepletena je sa značajkama različitih kultura, poneblja i vremenskih razdoblja. Atletsko nasljeđe capoeire potječe iz podneblja Afrike, Južne Amerike i Portugala. Ona je prvotno nastala kao borilačka vještina autohtonih plemena Južne Amerike, a kasnije su je preuzeli robovi na plantažama. No nakon što je došlo do njene zabrane, capoeira je poprimila plesni karakter kako bi zavarala vlasti koje su je zabranile.  Unatoč zabranama, ova vještina je opstala jer se prilagođavala vremenu, lokaciji i populaciji koja ju je ‘igrala’.

 

Danas capoeira nije samo sport već skup filozofija i rituala koji se razlikuju od škole do škole te do individualnog stila svakog ‘meštra’, tj. voditelja ‘igre’.

 

Capoeira se sastoji od plesa, glazbe, dijaloga između igrača i ‘mudrosti’. Mudrosti, jer nije samo bitno poznavati pokret, već i znati kada ga upotrijebiti na svom suigraču s obzirom na to s kime se igra. Kroz način na koji ‘igraš’ pokazuješ svoju osobnost.“ kazala je Mia.

 

Koji elementi se koriste u treningu i kako izgleda jedan trening?

 

„Ovdje koristimo capoeiru kao sredstvo za rad s djecom. Ovo nije trening samo radi treninga, već kroz njega djecu podučavamo različitim vještinama. Na početku treninga uvijek s klincima igramo neku igru kroz koju ih učimo određene tehnike i vještine poput izbjegavanja udaraca, akrobatskih elemenata i pokreta. Generalno, trening capoeire jako ovisi od profesora do profesora jer u capoeiri nema jedne glavne osobe. Ne postoji trener već ‘meštar’ koji je, recimo, kao otac jedne grupe. No on obično nije prisutan na treningu tako da osobe koje su najviši rang u grupi vode trening. Način vođenja treninga ovisi od osobe do osobe i ne postoje određena pravila kao kod nekih drugih aerobnih sportova koji počinju sa zagrijavanjem i onda nastavljaju individualno određenim tokom.“, kazala je Mia.

 

Mia objašnjava kako njihovi treninzi nisu takvi da polaznici dolaze i odrađuju aktivnost pa odmah odu, već sudjeluju u raznim događajima i radionicama izvan treninga.„U sklopu projekta postoje mnoge aktivnosti. Uglavnom se obilježavaju dani protiv nasilja, dani protiv rasizma i ostalo, kako bismo proširili našu ideju nenasilja na širu zajednicu. Biti dio tima znači biti dio zajednice,“ kaže Mia i dodaje uz osmijeh: „Ja volim reći da smo mi jedno malo pleme“.

 

Na moje pitanje kako izgledaju njezini treninzi kaže kako joj je najvažnije da djeca na treningu budu sretna, da im bude lijepo, te da vlada pozitivna energija u grupi. „U capoeiri postoji puno trenutaka u kojima moraš izaći iz svoje sigurne zone. Postoje trenuci kada nisi dio grupe gdje su svi u liniji i ponavljaju, već moraš izaći iz kruga i pokazati što si naučio. Imaš svu pažnju svi te gledaju i svi vide. Tada možeš i prepoznati kakva je osoba kad igra. Mnogo ljudi se ne osjeća ugodno toliko pokazati jer tad to više nije toliko sport već trebaš pokazati vještinu“, dodala je Mia.

 

S obzirom na to da je naglasak na pokretu i svijesti o vlastitom tijelu, Mia napominje da capoeira nije za svakoga. Grupna povezanost i dobri odnosi s trenerom ili trenericom pomažu u izgradnji samopouzdanja kako bi se ‘ušlo u krug’ i pokazalo vještinu.

 

 A što je potrebno od opreme?

 

„Od opreme su potrebne ruke i noge. Možda ponekad i bez jedne ruke ili noge. Najbitnija je dobra volja,“ kaže Mia uz osmijeh. „Neke dodatne stvari kod treninga su prisutnost glazbe, pa tako koristimo instrumente. Instrumenti koji se koriste za stvaranje popratnog ritma su birimbao, žičani instrument koji ‘vodi igru’, pandero tj. okrugli instrument sa zvončićima, te afrički bubnjevi atabak koji stvaraju ritam. Tu su i popratni instrumenti koji se mogu individualno osmisliti i napraviti. Bitna je kreativnost i ritam. “

 

I za kraj – kada su upisi i gdje se održavaju treninzi?

 

„Upisi su dva puta godišnje, u rujnu i siječnju, a treninzi se trenutno održavaju u OŠ Petar Zrinski i OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu, u OŠ Ljudevit Gaj u Zaprešiću te OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom, a trebam napomenuti da imamo grupe i u Rijeci i Puli.“

 

Ostale informacije o tome kako kreativnost i ritam stvaraju klinci uz pomoć Udruge Amazonas možete pronaći na službenim stranicama udruge.

 

Autorica: Nina Matejčić, medijska volonterka Amazonasa

Održana kampanja ‘Pokret nenasilja’

 

fbimage

Foto: Tea Katić 

 

Dana 1.lipnja 2017. godine, udruga Amazonas završila je još jednu kampanju protiv nasilja ‘Pokret nenasilja’. Tim je povodom udruga organizirala trening za djecu na trgu doktora Franje Tuđmana. Djeca su se zagrijala uz trčanje i igru. Nije nedostajalo znatiželjnih gledatelja i gledateljica, a neki su se i pridružili zagrijavanju. Uz desetak sudionika, te s brojnim promatračima, odvio se trening na otvorenom nakon čega su djeca iznenadila prolaznike dijeleći poruke mira i tolerancije pitajući prolaznike i polaznice što za njih znači mir.

 

Ovom akcijom nastavlja se promocija nenasilja i tolerancije Udruge, a sigurni smo kako će nam se i neki od promatrača pridružiti na idućim druženjima i kampanjama.

 

Autor: Tomislav Nemčić  

Održano 7. izdanje Brazilactice!

 

botaničar

 

Putovanjem kroz portugalsku kulturu očima izvorne govornice Sofije Silve, u Botaničaru je zatvoreno još jedno izdanje Festivala brazilske kulture – Brazilactice.

 

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se još jednom pridružili u slavlju brazilske kulture. Posebno hvala Mestre Pontapeu, Katjuši Kovačić, OŠ Augusta Cesarca, Sofiji Silvi, Botaničaru, skupini Vibrica, Aikido društvu Zagreb, Tihani Sarošević, Idris Tonković, Thalia bar&clubu, cafe baru Don Quijotu, MAMI Zagreb te našim vrijednim volonterima i volonterkama koji su realizirali 7. izdanje festivala: Teni Kovačić, Miji Širac, Elif Valeriyi Şanlı, Martyni Pyl, Katherini Shkor, Ani Kanazir.Hvala i svima koji su fotografirali/snimali/izvještavali: Tei Katić, Andriji Mustač, Dori Doko, Franji Žiliću, Emanuelu Đolo, Petri Radić, Lauri Barić, Tomislavu Nemčiću, Kristini Brnić.

 

Autorica: Iva Zelić 

Na Trgu bana Jelačića otvorena je 7. Brazilactica

 

SAMSUNG CSC

 

U organizaciji udruge Amazonas, uz mnoštvo veselih lica i zabave, otvoren je 7. Festival brazilske kulture – Brazilactica.

 

Promoviranje brazilske kulture kroz borilačku vještinu capoieru i ples sambu održalo se u srijedu 03.05.2017.,od 17.30 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića, u centru Zagreba.

 

Performansu je prisustvovalo 50ak ljudi raznih dobnih skupina, te su zajedničkom pokretima navedenih plesova stvorili opuštenu atmosferu u trajanju od 90 minuta.

 

Capoeira je brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa čiju edukaciju su vodili stručni članovi udruge Amazonas.

 

Reakcije prisutnih su bile pozitivne, te se većina osim promatranja i aktivno uključila u izvedbu navedenih plesova. „Ovako nešto još nisam vidjela te svakako podržavam promicanje edukativnih programa drugih kultura“, kazala je jedna posjetiteljica.

 

„Najviše mi se sviđa samba“, rekla nam je jedna gospođa srednjih godina koja je s nestrpljenjem čekala da krene navedeni ples. Kada su nam pokazani prvi koraci gospođa je podigla atmosferu svih prisutnih svojom opuštenošću i aktivnim sudjelovanjem u plesu, te poticanjem svih prisutnih na uključivanje u sambu. „Brazil je jedna divna zemlja, od ljudi, običaja i prirodnih ljepota“, dodala je.

 

Prilikom završetka programa prisutni su pokazali interes i za ostale edukacije i programe tijekom održavanja festivala. Obzirom da je odaziv bio vrlo dobar, a atmosfera opuštena pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe i ostale dane održavanja festivala te da zajedničkim trudom ovaj festival učinimo još zanimljivijim.

Foto:Emanuel Đolo

Autorica: Kristina Brnić

Održan Brazilactica PubQuiz!

 

pubquiz

Foto: Laura Barić

 

U popularnom baru Don Quijote, dana 04.svibnja 2017. održan je Brazilatica PubQuiz. Pripremile su ga Katherine Shkor, volonterka Europske volonterske službe u udruzi Life Potential, Ana Kanazir i Martyna Pyl, volonterka Europske volonterske službe u Udruzi Amazonas. Kviz je privukao brojne posjetitelje. U konkurenciji 8 timova najviše znanja pokazala je ekipa “Alternativne činjenice” dok su ekipa “Tetrijebi” i “el. Pretty” s približnim rezultatom zauzeli drugo i treće mjesto.

 

U veselom ozračju ekipe su odgovarale na pitanja vezana uz Brazil i brazilsku kulturu, sport, religiju, književnost, a neočekivani i zabavni element pružio je dio u kojem su prikazani videi u kojima se od natjecatelja tražilo da pogode o čemu se radi u reklamama.

 

Nakon kviza, prisutni su mogli uživati u zabavi i zvukovima popularne brazilske scene, a domaćini iz Don Quijote puba su vrijedno posluživali goste po pristupačnim cijenama na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo kao i svim sudionicima koji su se okušali u kvizu.

 

Autor: Tomislav Nemčić 

Samba i capoeira za otvorenje 7. Festivala brazilske kulture – Brazilactica

brazilactica

Ovogodišnje 7. izdanje Festivala brazilske kulture –BRAZILACTICE otvaramo s energičnim nastupima sambe i capoeire, u srijedu 3. svibnja od 17:30 na Trgu bana Jelačića.

 

Uz članove i članice Udruge Amazonas nastupe će predvoditi Mestre Pontape Heitor Chalegre Damiao iz Brazila.
7. Brazilactica održat će se od 3. do 7. svibnja diljem Zagreba. Tijekom pet festivalskih dana, možete se besplatno okušati u radionicama capoeire, afro – brazilskog plesa ili probati inovativnu vještinu fluid balance.

 

Osim sportsko – plesnih radionica, na rasporedu se našlo i mnoštvo popratnih sadržaja. Ljubitelje/ice kvizova očekuje Brazilactica PubQuiz u caffe baru Don Quijote, tu je i filmska večer u Klubu MaMa, a za one koji žele više znati Portugalu, ishodištu brazilske kulture, pripremili smo putovanje kroz portugalsku kulturu očima izvorne govornice Sofie Silve u Botaničaru. Da brazilski izričaji nisu rezervirani samo za odrasle, dokazat ćemo tijekom kreativno – likovnog programa za najmlađe na Zrinjevcu, a atmosferu ćemo dodatno začiniti zajedničkim Energy bomb nastupom glazbenog sastava Vibrica, Aikido društva Zagreb i capoeire Amazonas. Cjelokupno druženje zaključit ćemo brazilskim tulumom u Thaliji uz Dj Idris.

 

Pozivamo sve građane i građanke Zagreba da nam se pridruže u slavlju brazilske kulture i dobre energije. Više informacija te raspored događanja potražite na web i Facebook stranici Brazilactice.

 

Autorica: Iva Zelić

 

Održan 12. Amazonas batizado and troca de cordas

 

Na 12. Amazonas Batizadu koji se održao od 28. do 30. travnja, sudjelovalo je 100ak članova i članica Amazonasa te mnoštvo gostiju. Iz Brazila su nas posjetili učitelji mestre Pontape, mestre Umoi i mestre Baratinho. Iz Mađarske nam se pridružio professor Taguara, Slovenije professora Pinoquio, iz Srbije instrutor Locutor, iz Slovačke instrutor Engraçado, instrutor Pinky i monitor Arengueiro, a iz Poljske graduada Faisca. Hrvatsku su predstavljali professor Cavalo, professora Macaquinha, formado Vaqueiro, graduado Tito, graduada Cigarra, monitora Baiana, graduado Besouro, graduado Teimoso, graduado Grilo, monitor Frodo, monitor Gafanhoto, monitor Esquilo i monitor Agressor.

 

Oko 30 djece i 30 odraslih je dobilo nove pojaseve, a posebno smo ponosni na tri nova instruktorska zvanja koja smo podijelili ovaj vikend; dva za voditelje Capoeira Amazonas škola u Dalmaciji (Split i Šibenik) i jedno za našeg trenera u Zagrebu. Kako nam je bilo na Batizadu pogledajte u galeriji ili na Facebook stranici Capoeire Amazonas.

 

 

Ovaj tjedan će se održati i batizado & troca de corda za djecu izvan Zagreba – u Zaprešiću i Jaski.

 

Autorica: Iva Zelić

Roditelji i djeca zajedno treniraju capoeiru!

djeca + roditelji

 

Udruga Amazonas, unutar projekta Tribo Moderna, organizira zajedničke treninge capoeire djece i roditelja. Tako se, uz puno nasmijanih lica i veselja, održao zajednički trening u OŠ Petar Zrinski u Zagrebu. Na njemu se okupilo više od 30 sudionika i sudionica, što djece, što odraslih. Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa, a cilj aktivnosti je promicanje nenasilja i tolerancije među djecom i mladima. Trening je vodila profesorica capoeire Tena Kostanjšek uz goste iz Poljske. Događanje je započelo zagrijavanjem uz glazbu i učenjem osnovnih pokreta koje su vrlo brzo savladali i roditelji i djeca te se nastavio interaktivnom igrom koja je spojila elemente capoeire i drugih igara. U nastavku susreta djeca su naučila još nekoliko pokreta koje su uspješno primijenila na kraju događaja kada su se sudionici i sudionice okupili u rodu (krug u capoeiri).

Reakcije su bile pozitivne, djeca su stekla nove prijatelje i pritom se zabavila te naučila novu, korisnu vještinu. Roditelji čiji je odaziv, a i interes bio visok, bili su puni hvale za ovaj projekt i način spajanja najmlađih te promicanje tolerancije među njima.

 

Novi treninzi djece i roditelja održat će se 01. ožujka u OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom, te u OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu, 02.ožujka u 20 sati.

 

Projekt Tribo Moderna sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Autor: Tomislav Nemčić

OSVRT: Održan 12. Amazonas batizado and troca de cordas

 

18156522_10155141989321878_5702150212983262522_o

 

28- 30. travnja 2017. godine. u Zagrebu je bio 12. Batizado e troca de corda skupine Amazonas. Takav događaj je uvijek vrsta blagdana za grupe, jer okuplja sve članove obitelji iz capoeire i to je vrjeme kad polaznici dobivaju novi stupanj. Za ovaj događaj su bili počašćeni prisustvom majstora iz Brazila, koji su ove godine bili Mestre Pontape, Mestre Umoi i Mestre Barratinho.
Događaj je započeo u petak dugom Rodom u našem centru, Kosirnikova 64. Svatko je imao priliku igrati zajedno i gledati Mestra Pontapa u igri. Takve obitelji su imale mogućnost testirati vještine stečene tijekom treninga u svojim skupinama, u igri s ljudima iz drugih grupa, ali i mogućnost razgovora s našim prijateljima iz drugih grupa kroz igru. Ovo je vrlo zanimljiv aspekt Capoeire, što čini da ljudi koji treniraju su prijatelji dugi niz godina i posjećuju se na takvim događajima. Nakon Rode sudionici su ostali na kratkom druženju uz čaj , nakon kojeg su otišli u krevet da se odmore za subotni dan.
Drugi dan je započeo sa treningom sa Mestrom Umoia, koji je, kao i obično, dao puno znanja o percepciji i razumijevanju igre. Sljedeći trening je održan od Mestra Barratinho, koji je sa svojim entuzijazmom i spontanosti stimulirano da svi igraju i zagriju prije svečanosti Batizado e troca de corda.
Batizado,na portugalski znači krštenje. To znači da se capoeristi koji se pridružuju Batizadu će osvojiti svoj prvi stupanj u Capoeiri i službeno će moći govoriti o sebi kao Capoeristi. Za ovu svečanost, pridružilo nam se nekoliko djece iz naših školskih Krajiška sekcija i nekoliko odraslih koji su započeli trenirati ove godine. Troca de corda je dodjela nagrada i viša faza igre u kojoj su potrebne veće vještine. Veliki događaj bio je nagrada od tri nova stupnjeva instruktora za monitore iz naše grupe, pa ovdje imamo sada Instrutora Frodo, Instrutora Esquilo i Instrutora Agressor. Parabens! Nakon toga svi smo zajedno slavili i uživali u svojim novim stupnjevima, ili stupnjevima naših prijatelja.
Nedjelja je bila još jedan dan treninga, razgovora o capoeiri, igre u Rodi i razmjeni iskustva. Svaki gost donio je dio svojog znanja, svoje ideje i energije. Najvažnija tema razgovora tijekom radionice bila je raznovrsnost capoeire, na temelju različitosti porijekla i korijena svake grupe. U svakoj skupini, određeni običaji prevladavaju i prije donošenja presude da li je nešto ispravno ili ne, moramo znati razloge zašto je tako. Moramo se sjetiti da Capoeira ne prestaje s navikama naše grupe, tu je tek početak. Stoga, posjet druge skupine na radionicama je vrlo važno za naš razvoj.
S ovom porukom smo završili još jedan Capoeira festival, blagdan suradnje, prijateljstva i razvoja. Mestre Pontape je bio s nama još jedan tjedan da prisustvuje kulturnom festivalu Brazilactica i ceremoniji Batizado e troca de Corda za djecu iz sekcije Zaprešić, Peščenica i Jasterbarsko. Za sve mlade junake tih događaja, ovo je bilo veliko iskustvo, a igra sa Mestrom sigurno će biti dugo u sjećanju.
Za sljedeći takav festival u našoj grupi ćemo morati pričekati jednu godinu. S takvom perspektivom ispred vas, možda želite postaviti nove ciljeve i izazove. Ne treniramo Capoeiru za cordu, ali sastanak sa svojim Mestrom i drugih Capoeiristima tijekom radionice je uvijek dobra referentna točka za nas.

 

Autorica: Martyna Pyl (EVS volonterka)

erasmus plus logo