AMAZONAS | NOVOSTI
7681
page-template-default,page,page-id-7681,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive
 

NOVOSTI

Brazilactica weekend 9.5.

Radionice koje slave brazilsku kulturu: 18. – 20. lipanj!

Iako se Festival brazilske kulture ove godine neće održati u punom sjaju, naši vjerni posjetitelji i posjetiteljice neće ostati zakinuti za aktivnosti koje slave brazilsku kulturu! Uveli smo Brazilactica weekend koji će se održati od 18. do 20. lipnja. Sastojat će se od radionica namijenjenim manjim grupama ljudi, a i od radionica na otvorenom.

Za početak, 18. lipnja, vaše nepce šaljemo na gastronomska putovanja Brazilom! U suradnji s Udrugom Vestigium osmislili smo radionicu na kojoj ćete naučiti pripremati neka od tipičnih brazilskih jela. Posebni gosti radionice su Bruno Möller i Diego Alves, a radionica je otvorena za sve starije od 18 godina. Broj mjesta je ograničen pa požurite s prijavom!

 Kava je mnogima od nas neizostavan početak jutra, pa ako ste među njima, uz naše suradnike iz Quahwe možete otkriti sve zanimljivosti o tom napitku. Kroz posebnu radionicu upoznat ćete se s poviješću i načinom proizvodnje kave te ćete na kraju radionice imati priliku kušati više različitih vrsta kave. Više o načinu prijave i kotizaciji te dodatne informacije o tome što je uključeno u radionicu provjerite na Facebook događaju.

Sjećate li se požara u Amazonskoj prašumi koji se dogodio prošle godine? Unutar Brazilactica weekenda predstavljamo vam i ‘Amazon Fire Mural’ koji ćete moći pogledati u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, od četvrtka do subote, u vrijeme u koje je Vrt otvoren za posjetitelje i posjetiteljice. Izložak je nastao u suradnji volontera Europskih snaga solidarnosti i mladih iz lokalne zajednice. Cilj izloška je pružiti vjerodostojne informacije o požaru te osigurati mjesto za refleksiju na sam događaj i utjecaj istog na okoliš. Više o događaju potražite ovdje.

Svi ljubitelji i ljubiteljice pokreta, u petak, 19. lipnja u 18:00 sati mogu nam se pridružiti na besplatnoj radionici capoeire u Parku Stara Trešnjevka. Posebna oprema, kao ni najava, nisu potrebne, ali preporučamo da se odjenete ugodno.

Na samom kraju događanja moći ćete sudjelovati i u zanimljivom kvizu! Okupite svoju ekipu, provjerite koliko znate o brazilskoj kulturi, a možda i osvojite nagrade iznenađenja naših donatora Caffe bara Crni Mačak i Terrible Creations. Više o lokaciji, načinu sudjelovanja i prijavi potražite na događaju.

Sve radionice će se održati u skladu sa svim epidemiološkim uputama koje će biti na snazi u trenutku održavanja Brazilactica weekenda.

Događaj organizira Udruga Amazonas u suradnji s partnerima: Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu, Udrugom Vestigium i Quahwom. Donatori događanja su Caffe bar Crni Mačak, Terrible Creations i Bauhaus Hrvatska.

Raspored događanja:

Četvrtak 18.06.
10:00 – 18:00 Amazon Fire Mural, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (15:00 – 17:00 – rasprava s kreativnim timom)
17:00 – 19:00 Coffee experience, Quahwa (Nikole Tesle 9/1)
17:00 – 21:00 Brazilian Food workshop, Udruga Vestigium (Rudeška cesta 142)

Petak 19.06.
10:00 – 18:00 Amazon Fire Mural, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (15:00 – 17:00 – rasprava s kreativnim timom)
18:00 – 19:15 Besplatna capoeira radionica, Park Stara Trešnjevka

Subota 20.06.
10:00 – 18:00 Amazon Fire Mural, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (11:00 – 13:00 – rasprava s kreativnim timom)
17:00 – 19:30 Brazilactica kviz, Udruga Amazonas (Ljubljanica 7)


Predstavnici/e Vlade primili predstavnike/ice Koordinacije za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj

Priopćenje Koordinacije:

Do kraja ovoga tjedna Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva moraju uskladiti tekst poziva za prijavu projekata na posebni COVID- 19 natječaj koji će biti raspisan kao odgovor Vlade na korona krizu koja je pogodila udruge.

Objavljivanje posebnog COVID-19 natječaja predstavnicima Koalicije za očuvanje digniteta udruga u RH na sastanku održanom u četvrtak 30. travnja najavili su predstavnici Vlade. Prema riječima ministara Marka Pavića i Josipa Aladrovića natječaj bi trebao obuhvatiti teme kao što su rastuće obiteljsko nasilje tijekom krize, osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesnici i ostale skupine koje su u riziku od socijalne isključenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Vrijednost natječaja trebala bi iznositi 80 milijuna kuna.

Dodatnih 25 milijuna kuna Vlada će izdvojiti za natječaj „Kultura on-line“ koji je u finalnoj fazi dogovaranja i uskoro će biti objavljen. Cilj ovog natječaja je pomoći organizacijama u kulturi, a s obzirom na to da su zabranjena okupljanja.

Sastanak predstavnika Koordinacije koja okuplja 205 udruga civilnog društva održan je nakon što je Vlada primila pismo Koordinacije u kojem se izražava zabrinutost zbog utjecaja koronavirusa na rad udruga. Inicijator sastanka bio je premijer Andrej Plenković, a sastanku su osim ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića nazočili ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić i savjetnik Premijera Tomislav Leko. Koordinaciju udruga predstavljali su inicijatorica i voditeljica Koordinacije Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić- Rogošić (ODRAZ – Održivi razvoj zajednice) i Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative).

Ministar Pavić kazao je kako Vlada civilno društvo vidi kao partnera u rješavanju krize zbog čega su u pripremi i novi natječaji. Predstavnici Koordinacije pozdravili su raspisivanje natječaja COVID – 19 no izrekli su svoju zabrinutost zbog najave da će i taj natječaj biti raspisan po principu „najbržeg prsta“ što smatraju da nikako ne pridonosi transparentnosti i kvaliteti projektnih prijedloga. Ako se inzistira na najbržem prstu, cjelokupnu dokumentaciju i sva pravila treba objaviti najmanje dva tjedna prije otvaranja natječaja, upozorili su.

Na sastanku se najviše razgovaralo o EU projektima i njihovoj sudbini. Predstavnike Koordinacije zanimalo je što s iznosom od 100 milijuna eura koji je, kako se moglo čitati u medijima, preraspodijeljen iz ESF-a za ublažavanje posljedica virusa COVID-19. Predstavnici Vlade rekli su da je iznos od 100 milijuna eura skinut s osi 3. i 4. te kako to ne bi trebalo značajno utjecati na natječaje za udruge. Na pitanje što je s natječajima iz Fondova EU koji su odavno zatvoreni (neki su još iz 2018.), a za koje još nisu objavljeni rezultati, odgovoreno je kako je svih devet provedenih natječaja u završnoj fazi, a rezultati se očekuju u sljedeća dva tjedna. Neke natječaje još očekuje treći krug evaluacije, a neki su već u fazi čišćenja proračuna. Što se tiče novih natječaja najavljeno je da će se Indikativni kalendar natječaja malo promijeniti, a novi kalendar bit će objavljen do 15. svibnja.

Vlada je odbila zahtjev Koordinacije za izjednačavanjem udruga s drugim poslodavcima u RH i omogućavanje podrške za isplatu plaće radnicima u udrugama koje dokažu da je rad ugrožen zbog utjecaja krize COVID – 19. Kako je objasnio ministar Aladrović potpore za očuvanje radnih mjesta za proračunske korisnike za Vladu nisu prihvatljiva opcija. Vlada smatra da udruge spadaju u kategoriju proračunskih korisnika budući da primaju potpore iz javnih izvora. Na pitanje predstavnika Koordinacije je li moguće da se potpore potencijalno odobre udrugama koje ne primaju takve potpore, ministar je odgovorio da su potpore usmjerene isključivo na subjekte koji se bave gospodarskim djelatnostima.

Prijedlog Koordinacije za podizanje limita na donacije kao porezno priznatog troška (s 2% na min 10%), ili uvođenje sličnih modela kojima privatne i pravne osobe mogu ostvariti porezne olakšice donacijama u puno većoj mjeri nego što je to trenutačno dozvoljeno uz olakšavanje uvjeta i procedure doniranja, predstavnici Vlade ocijenili su kao zanimljivo rješenje koje je prihvatljivo za razmišljanje, no u ovom trenutku to nije izvedivo.

Na upit o stanju nacionalnih natječaja i raspoloživih sredstava Luka Bogdan najavio je da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva informacije o tome imati nakon što dobiju informacije o uplatama u Lutriju, no već sada se može reći da zbog otkazivanja većine sportskih natjecanja one neće biti jednake prethodnim godinama.

Na sastanku je najavljen nastavak suradnje te novi sastanci s ostalim nacionalnim tijelima, ministarstvima financija, kulture, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, znanosti i obrazovanja te zdravstva.

Popis udruga okupljenih u koordinaciji pogledajte ovdje.


Europske snage solidarnosti u Poljskoj

Autorica teksta: Marta Bjeličić

Zovem se Marta i trenutno sam u Poljskoj na dugoročnom projektu u udruzi ‘Stowarzyszenie Promocji Wolontariatu‘. Ovdje sam skoro 4 i pol mjeseca pa bih željela podijeliti s vama dosadašnje doživljaje i iskustva!

Radim u vrtiću gdje imam aktivnosti s djecom i pomažem odgojiteljicama koliko god je to potrebno. Trenutno sam u grupi šestogodišnjaka koja ima djecu s teškoćama u razvoju. Kroz ovo volontiranje skupljam iskustvo o metodama koje se koriste u drugim zemljama. Odmah u početku sam uočila različitosti u metodama rada u odnosu na Hrvatsku. S obzirom na moje dosadašnje iskustvo u hrvatskim vrtićima, uočila sam kako ovdje aktivnosti nisu toliko strukturirane i da odgojiteljice najčešće koriste frontalni oblik rada, dok kod nas to nije slučaj.

Djeca i odgojiteljice su me odlično prihvatili, odmah sam se osjećala kao dio vrtića. Iako se ponekad teško sporazumjeti, na ovaj način se učim i vježbam poljski jezik.

Osim što radim u vrtiću, imala sam priliku raditi s djecom starijeg uzrasta, mladeži i umirovljenicima. Posjećivali smo osnovne, srednje škole, akademiju i knjižnicu gdje bi imali aktivnosti. Kroz aktivnosti bi predstavili vlastite zemlje, igrali različite igre i kvizove, razgovarali bi međusobno. Prilikom posjeta nekim školama smo s učenicima kuhali hranu iz vlastitih zemalja.

Živim u stanu s još tri volontera iz različitih zemalja ( Francuska, Honduras i Turska). Često nas posjećuju volonteri koji su, također, u našoj organizaciji, ali su smješteni u drugim okolnim gradićima. Družimo se i s poljskim volonterima koji su tu uvijek za nas ukoliko postoje kakvi problemi. Iako nije uvijek lako, dobro se slažemo i imam osjećaj kao da smo obitelj. Zajedno kuhamo, organiziramo filmske večeri, večeri društvenih igara, karaoke, tako da nam uvijek bude zabavno.

Ako želite pratiti moj projekt, možete posjetiti Facebook stranicu : https://www.facebook.com/fiyepolska/

Pozdravlja vas Marta 🙂


Interkulturna večer ‘Food 4EU’

Autorica teksta: Margareta Katanić, medijska volonterka Udruge Amazonas

Dana 28. lipnja u Centru za mlade grada Zagreba održala se interkulturalna večer pod nazivom „Food 4EU”.

Volonteri/ke udruge Amazonas predstavili su posjetiteljima/icama večeri svoje države kroz prezentacije i zabavne igre, a donijeli su i tradicionalnu hranu, kako bi bolje upoznali njihove kulture.

Prva na redu bila je volonterka Oceane Lambois iz Francuske, koja je posjetitelje/ice (između ostaloga) naučila da kroasani zapravo nisu porijeklom iz Francuske, a imali su priliku i naučiti poneke francuske riječi. Nakon nje, slijedila je volonterka Jana Kammertons iz Njemačke koja ima i estonske korijene pa su posjetitelji/ice svoje znanje o tim državama provjerili kroz zabavnu igru Kahoot. Na kraju je volonter Pablo Sanz Barcena iz Španjolske predstavio svoja iskustva o životu u Hrvatskoj te ih usporedio sa svojom zemljom.

Interkulturalna večer bila je zabavna i poučna, a na fotografijama vam donosimo djelić te atmosfere.

Fotografije: Mirna Keser, medijska volonterka udruge Amazonas

Događanje je dio projekta ‘Capoeira communities: International became local’ koji se provodi u okviru Europskih snaga solidarnosti.


Mladi i različiti

Projekt ‘Mladi i različiti’ bio je usmjeren na poticanje rasprave među mladima o važnosti edukacije i informiranja na razbijanje predrasuda prema različitosti. Sastojao se od tri okrugla stola na kojima su mladi raspravljali o utjecaju formalnog, neformalnog obrazovanja i aktivističkog djelovanja na smanjenje diskriminacije, promociju tolerancije te poticanje uključivanja različitih skupina u društvo.

Projekt se provodio od 27.02. do 27.06. 2019. godine te vam donosimo grafički prikaz zaključaka mladih ljudi na stolovima i ideja kako različiti stupovi obrazovanja i djelovanja mogu pridonijeti povećanju otvorenosti, tolerancije i uključivosti mladih ljudi.

Promotivni materijal tiskan je u okviru projekta ‘Mladi i različiti’, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj materijala u isključivoj je odgovornosti Udruge Amazonas i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.


Amazonas zapošljava stručnog suradnika/icu!

“Tribo moderna” (Foto: Marta Kostelić)

Jesi li ikada razmišljao/la o karijeri u okviru neprofitne organizacije koja se bavi poticanjem osobnog razvoja, te osobne i društvene promjene kroz pokret, stvaralaštvo i suradnju? Jesi li spreman/na pridružiti se timu koji kroz preventivne programe i programe socijalnog uključivanja osnažuje djecu, mlade i obitelji u riziku? Ako jesi, onda je udruga Amazonas pravo mjesto za tebe!

Udruga Amazonas osnovana je 2004. godine i već 15 godina unapređujemo kvalitetu života pojedinaca i obitelji.

Naša vizija je otvoreno, zaigrano i solidarno društvo.

Naša misija je poticati promjene kroz pokret, stvaralaštvo i suradnju.

Naše vrijednosti su inkluzivnost, transformacija i inovativnost.

Naš slogan je ‘Pronađi svoj ritam’!

Ako voliš rad s ljudima, aktivna si osoba i sviđa ti se ideja korištenja inovativnih metoda u radu, kroz pokret, sport, glazbu i kulturu; želiš izazovan i dinamičan posao koji nudi profesionalni rast i razvoj te opuštenu radnu atmosferu, javi se na otvoreno radno mjesto: STRUČNI SURADNIK/ICA.

Ako zadovoljavaš niže navedene uvjete i spreman/spremna si na rad u dinamičnom okruženju, pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo najkasnije do 1.7.2019. na mail: posao@amazonas.hr

Slanjem životopisa i motivacijskog pisma slobodno i izričito dajete privolu udruzi Amazonas kao voditelju zbirke osobnih podataka, da vaše osobne podatke može obrađivati i koristi u svrhu pristupanja kandidaturi za otvoreno radno mjesto.   

OPIS POSLA

 • Ostvarivati odnose s djecom, prihvaćati izazove, rješavati probleme i voditi (grupni rad s djecom u riziku, u okviru programa „Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje“)
 • Poticati promjene i pružati podršku obiteljima u riziku (savjetodavni rad s roditeljima, organizacija psihoterapije u suradnji sa suradnicima terapeutima, suradnja sa nadležnim institucijama)
 • Razvijati se i poticati druge da se razvijaju (sudjelovanje u superviziji, organizacija rada volontera, vođenje grupe za refleksiju volontera)
 • Istraživati sportski pristup u radu s ljudima (sudjelovanje u razvoju novih programa te novih metoda u radu sa djecom i mladima u riziku, provođenje radionica u razredima)
 • Pisati i dokumentirati (izrada izvješća programa i projekata Udruge, administrativni poslovi u području programa socijalne podrške)
 • Biti spreman/na na ostale poslove prema potrebi
 • Sudjelovati u rastu i razvoju Amazonasa

Potrebne kvalifikacije

OBAVEZNI UVJETI

Potrebne kvalifikacije, znanja i vještine:

 • VSS (visoka stručna sprema / ili apsolvent/ica koji će uskoro diplomirati): socijalne pedagogije, socijalnog rada, psihologije
 • Prethodno iskustvo u grupnom radu s djecom ili mladima (kroz radni odnos, honorarni rad u struci ili intenzivno volontiranje)
 • Spremnost na kontinuirano učenje i usavršavanje, kreativnost i inovativnost, kritičko razmišljanje, usmjerenost na rješenja, temeljitost
 • Visoka motiviranost za izravan rad s korisnicima
 • Sklonost tjelesnim aktivnostima (u radu s rizičnim populacijama kao metodu u radu koristimo capoeiru i sportske aktivnosti; s obzirom na prirodu aktivnosti, za potrebe posla nužno je da je osoba sklona tjelesnim aktivnostima, a poželjno da se bavila nekim sportom ili plesom)
 • Poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
 • Dobre komunikacijske vještine
 • osnovna znanja Microsoft alata (Windows i Office)

POŽELJNI UVJETI

 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Iskustvo u radu s obiteljima

Vrsta rada: na neodređeno, puno radno vrijeme

Mjesto rada: Zagreb, ured Amazonas-a (Kosirnikova 64) i terenski (osnovne škole u Zagrebu)

Radno vrijeme: djelomično fleksibilno, rad u smjenama

Očekivani početak rada: 1. rujna 2019.


Europske snage solidarnosti u Španjolskoj

Udruga Amazonas početkom svibnja na projekt Europskih snaga solidarnosti poslala je volonterku Mariju Marković u organizaciju AMPA JOSE RUIZ DE LA HERMOSA u Ciudad Real, u Španjolsku. Nakon dolaska na aktivnost Marija je s kolegom volonterom Phillipom održala prezentaciju kako bi upoznala mlade s Hrvatskom te ih počastila s nekim od njoj najdražih hrvatskih slatkiša. Osim toga, svakodnevno provodi aktivnosti pripreme za Youth Exchange.

“Zajedno s mladima osmišljamo aktivnosti koje bi mogli provoditi za vrijeme razmjene u kojoj bi trebali ugostiti mlade iz Irske”, objašnjava Marija.

Uz to, Marija se bavi jezičnim aktivnostima. Vodi sate engleskog kako za mlade tako i za roditelje te uči španjolski jezik. “Nažalost, nije se odazvao velik broj mladih, kako zbog toga što im je peti mjesec mjesec ispita tako i što osjećaju sram kada trebaju komunicirati na engleskom. No zato držim sate engleskog za roditelje”, dodaje Marija. Njena je avantura tek na početku, traje do kolovoza, pa joj želimo još puno zabavnih aktivnosti koje će je motivirati da raste, istražuje i razvija se!


Pločnikom do Brazila

Autorica teksta: Marta Kostelić, medijska volonterka Udruge Amazonas

Ljeto je pred vratima, a najbolje zagrijavanje za tople i sunčane dane koji nam slijede upravo je Festival brazilske kulture – Brazilatica. Drugoga dana festivala, 9. svibnja, brazilska atmosfera ugrijala nas je u baru Pločnik. Šest timova natjecalo u pub kvizu o Brazilu. Imali su priliku pokazati što znaju o povijesti, geografiji, kulturi, ali i manje poznatim činjenicama o ovoj veseloj i rasplesanoj južnoameričkoj državi. Zanimljiva pitanja pripremio je Blaž Glavinić iz Amazonasa, a napisao ih je na engleskome jeziku kako bi se mogli natjecati i posjetitelji festivala iz drugih država Europe i svijeta. Najbolje znanje pokazale su članice tima Forca meninas što im je priuštilo pobjedu. Iskrene čestitke!

Osim dokazivanja znanja, tijekom Brazilatice mogli ste naučiti i mnogo novih stvari. Tijekom četverodnevnog festivala na lokacijama diljem Zagreba mogli ste prisustvovati capoeira i samba radionicama, maloj školi superheroja/heroina i face paintingu, predavanjima o brazilskoj kulturi te još nemalom broj aktivnosti koje čine šarenu i raznoliku slagalicu Brazilactice.

Udruzi Amazonas u pripremi programa pomogli su suradnici iz Centra za mlade grada Zagreba, bara Pločnik i Juta/Kota bara.


9. Festival brazilske kulture – energija Brazila na ulicama Zagreba!

od 08. do 11. svibnja

Još jednom, Udruga Amazonas donosi ritam i energiju Brazila na ulice Zagreba! Deveto izdanje Festivala brazilske kulture – Brazilactice održat će se od 08. do 11. svibnja 2019. godine, u Zagrebu.

U četiri festivalska dana moći ćete sudjelovati i/ili pogledati različite aktivnosti povezane s brazilskom kulturom. Ritam ćete pronaći kroz besplatne radionice capoeire i sambe, a zvuk će pratiti otvoreni jam na Europskom trgu. Interaktivna radionica u Centru za mlade grada Zagreba omogućit će vam da putujete gradovima Brazila i saznate više o njegovoj prošlosti i običajima, a više o počecima capoeire čut ćete kroz uličnu predstavu ‘Capoeira story’ na Cvjetnom trgu. Sve ljubitelje i ljubiteljice kvizova i ove godine očekuje kviz o Brazilu, u popularnom Pločniku. Nismo zaboravili ni na naše najmlađe! Oni će ove godine imati radionicu za superheroje/superheroine na Trgu kralja Tomislava, koju će pratiti facepainting koji će im omogućiti da na jedan dan postanu capoeira superheroji! Nakon svih događanja, druženje i opuštanje nastavljamo u Juta/Kota baru.

Osim članova udruge te naših sugrađana i sugrađanki, festival svake godine pohode internacionalni gosti iz Europe i svijeta. Stoga, ako se želite informirati, upoznati nove kulture ili podijeliti svoje znanje, izraziti se pokretom ili zvukom – pridružite nam se u svibnju na energičnim i aktivnim ulicama Zagreba!

Više informacija te raspored događanja potražite na web stranici Festivala.

Festival organizira Udruga Amazonas, suradnici festivala su Pločnik, Centar za mlade grada Zagreba i Juta/Kota bar.

*U slučaju vremenskih nepogoda, raspored je podložan izmjenama. Događanja u Centru za mlade otvorena su za mlade od 15 do 29 godina.


Zdravim životnim stilovima protiv nasilja!

Autorica teksta i fotografija: Marta Kostelić, medijska volonterka Amazonasa

U današnjem svijetu kojim vladaju mediji, nasilje je prisutnije nego ikada prije. Mnogo je djece to osjetilo na svojoj koži. S ciljem istrebljenja te ružne  pojave, udruga Amazonas u nekoliko hrvatskih škola organizira capoeira radionice. Učenici i učenice osnovnoškolske dobi dva puta tjedno na radionicama, osim igranja (vježbanja capoeire), uče o povijesti i kulturi capoeire te neke portugalske pojmove.

Retkovec_1

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Retkovec, dočekali su me učenici i učenice četvrtog razreda: Leonarda, Petra, Magdalena, Suzana, Noa i Saša te njihova trenerica Tara. Oni su početkom školske godine počeli učiti capoeiru, a već znaju desetak pokreta.

Kako biste objasnili što je to capoeria?
Petra: Capoeria je afro-brazilska plesno borilačka vještina

Što znaš o porijeklu capoeire?
Magdalena: Capoeriu su razvili odmetnuti robovi koji su iz Afrike bili dovođeni u Brazil
Leonarda: Ti robovi su se nastanili u šumi i tamo su osnivali zajednice, Quilombose.

Retkovec_2

Imate li ime za svoj Quilombos?
Saša: Još ga nismo smislili, ali radimo na tome. Imamo još vremena.

Kako izgledaju radionice capoeire?
Petra: Učimo nove pokrete, igramo, pjevamo, družimo se…

Znate li nešto reći na portugalskom?
Leonarda: Znamo imena pokreta, brojati, a ja znam zamoliti i čašu vode.

Retkovec_3

Za što se pripremate?
Suzana: U travnju će u Zagreb doći mestre Pontape, on inače živi u Budimpešti. Imat ćemo Batizado. To je ceremonija na kojoj se dodjeljuju pojasevi. Mi ćemo dobiti bijeli pojas i postat ćemo aluno.

Trenerica Tara detaljnije mi ispričala o ciljevima capoeira radionica:

Kako se razvila ideja za ove radionice?
Ove radionice organizirane su u sklopu projekta „Tribo Moderna“ kojem je cilj pokazati djeci da nasilje nije rješenje.

Kako su polaznici saznali za Projekt?
Polaznici su djeca koju je predložio školski pedagog.

Koji je cilj radionica?
Želimo pokazati da se sve može riješiti mirnim putem. Capoeira je borilačka vještina, ali i igra. Zato se nikada ne kaže da se capoeirsti bore – oni se igraju.

Retkovec_4

Topla, dobrodošlica, prijateljska atmosfera i ugodno društvo tijekom radionice na kojoj sam sudjelovala uvjerili su me da je zaista moguće uspješno se boriti protiv nasilja. Suradnja i uvažavanje između polaznika i polaznica jasno su vidljivi. Capoeria je još jednom dokazala da igra liječi sve.

Retkovec_5

Projekt Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje u 2019. godini sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


(Po)Kreni se i otkrij svoj pokret!

Radionice: samoobrana, yoga, capoeira, funkcionalni trening

Želiš pokrenuti svoje tijelo i/ili misli i osjećati se dobro? Istraži različite načine kako to učiniti!

Unutar projekta (Po)Kreni se! Udruga Amazonas, od 30. 11. do 02.12., organizira vikend različitih besplatnih radionica koje će te pokrenuti, informirati i motivirati na usvajanje zdravih životnih navika.

Program počinjemo u petak, 30.11. s radionicom samoobrane Pabla Sanz Barcene. Na njoj ćete imati priliku naučiti 10 obrana koje omogućavaju osobi da izbjegne fizički napad te korisne informacije o online alatima i sadržajima koji pružaju mogućnost da besplatno nastavite razvijati svoje zahvate samoobrane. Isti dan održat će se i radionica capoeire na kojoj ćemo se baviti istraživanjem kulture pokreta s naglaskom na prirodna kretanja. Ona će biti inspirirana pokretima iz capoeire, a radit će se na razvoju ravnoteže, fleksibilnosti i koordinacije pokreta. Radionicu će voditi Tena Kostanjšek.

Subotu popodne smo rezervirali za radionicu funkcionalnog treninga. Pripremio ju je Tomislav Skoko te ćete se na njoj informirati o konceptu treninga kojim se utječe na istovremeni razvoj što većeg broja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i osobina te na sastav tijela.

Za sam kraj aktivnog vikenda, u nedjelju smo pripremili radionicu yoge kako bi se opustili i osvijestili svoje tijelo. Tina Bertović informirat će vas da je samo 20 minuta dnevno dovoljno da usporite misli, efikasnije obavljate dnevne zadatke te da dovedete kisik u svoje stanice i razbudite tijelo od glave do pete. Uz to, dobit ćete i korisne online linkove na kojima se mogu pronaći kraći programi yoga vježbi za svakodnevnu praksu. 

Sve četiri radionice će se održati u prostoru udruge na adresi Kosirnikova 64, Jelenovac, Zagreb, a radionice su namijenjene mladima od 18 do 30 godina.

Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnice (http://tiny.cc/9xe50y).

Više informacija o terminima, detaljnom opisu radionica i kvalifikacijama voditelja/ica potražite na Facebook događaju.Projekt (Po)Kreni se! financijski podržava Grad Zagreb – gradski ured za sport i mlade.


Centar za mlade grada Zagreba otvorio svoja vrata!

Autorica: Klara Borda 

U nedjelju 18.11.2018. godine u Gajevoj 2 u Zagrebu otvoren je prvi Centar za mlade grada Zagreba, koji je za zaživio kroz istoimeni projekt. Projekt je inicirala udruga ZAMISLI, a podržan je od strane 30 partnera – institucija i udruga za mlade s vrlo različitih područja djelovanja. Centar za mlade sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta jest zajedničkim snagama programski raditi u korist mladih te u posebnom prostoru, u ugodnom i prijateljskom okruženju, omogućiti potpuno besplatno korištenje vrlo bogatoga sadržaja Centra. Projekt potencira uključivanje i suradnju svih zainteresiranih mladih osoba od 15 do 29 godina koje imaju želju sudjelovati u nekoj od aktivnosti.

Zbog izrazite pristupačnosti Centra na lokaciji u samom centru Grada Zagreba s pogledom na Trg bana Jelačića, mladi se lako mogu uključiti u raznolike aktivnosti koje Centar pruža – učenje stranih jezika kroz jezične škole i konverzacijske tečajeve, jačanje osobnih sposobnosti i stjecanje komunikacijskih, govornih, financijskih i kreativnih vještina na edukativnim radionicama i tribinama, informiranje o mogućnostima zapošljavanja i razvoju karijere, promoviranje zdravoga načina života, društvenog uključivanja mladih i njegovanja mentalnoga zdravlja kroz usluge savjetovališta, razne sportske, glazbene, volonterske i još mnoge druge aktivnosti. Na svečanosti pred pedeset sudionika su govorili Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli i voditeljica projekt, Milan Pavić, pročelnik ureda za šport i mlade Grada Zagreba, Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Marko Pavić, ministar u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Ministar Marko Pavić na otvaranju je naglasio važnost Centra za mlade i istaknuo ga kao hvalevrijednu, odlično osmišljenu inicijativu koja prepoznaje potrebe mladih grada Zagreba i koja će dugoročno značajno pridonijeti stvaranju dobre slike društva.

Promicanjem vrijednosti suradnje, informiranja i aktivnog djelovanja pozitivno se utječe na jednu od najpotrebitijih dobnih skupina. Iz perspektive mlade osobe, novootvoreni Centar predstavlja inovativan način povezivanja ljudi sličnih interesa i daje im priliku da se u ugodnoj atmosferi slobodno izraze i na zanimljive načine jačaju vlastite kompetencije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi od 18.5.2018. do 8.05.2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.492.726,04 kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira iznos od 1.268.817,13 kuna.    

Centar poziva sve zainteresirane mlade da se uključe u što većem broju jer će od raznih pogodnosti koje nudi zasigurno profitirati.


Aktivni i mobilni mladi:

Konferencija o mobilnosti

Udruga Amazonas poziva sve mlade osobe koje se žele informirati o besplatnim mogućnostima mobilnosti unutar Erasmus+ programa da dođu na konferenciju u okviru projekta “Uključi s(v)e: Aktivni i mobilni mladi” koja će se održati u srijedu, 24.10. u Chilloutka dvorani na adresi Ilica 15, s početkom u 17:00 sati.

Uz informiranje, na događanju vas očekuju i interaktivne radionice na kojima možete saznati više o različitim kulturama, vježbati španjolski i talijanski jezik te upoznati mlade iz drugih europskih zemalja.


Raspored događanja: 
17:00 Pozdravni govor 
17:10 Uključi se i ti!

 • Jezični caffe (španjolski i talijanski jezik)
 • Kulturni kviz: provjeri svoje znanje o različitim kulturama i 
  osvoji nagradni „paket mobilnosti“

*prijavom na konferenciju odabirete sudjelovanje u jezičnom caffeu ili kvizu
18:10 Pauza za kavu i osvježenje 
18:30 Kako smo putovali i učili – iskustva mobilnosti 
19:00 Rezultati projekta: Kako biti aktivan i mobilan!
19:15 Rasprava i pitanja 

Za sudjelovanje na konferenciji potrebno je ispuniti prijavnicu: http://tiny.cc/l8cxzy


Ova je konferencija dio projekta “Uključi s(v)e: Aktivni i mobilni mladi” koju financijski podržava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Interaktivne radionice unutar tjedna mobilnosti, 19.09.

Aktivni i mobilni mladi

Foto: Anamarija Juroš 

Pružamo ti mogućnost da u novoj školskoj godini putuješ! Možda se odlučiš provesti tjedan ili dva na planini, u velikom gradu ili malom gradu tako da odeš na svoj prvi Erasmus+ projekt. I to potpuno besplatno!

Ako ti ovo zvuči sjajno, Udruga Amazonas poziva te da se pridružiš interaktivnoj radionici koja će se održati 19. rujna, od 18:30 do 21:00 sat, na adresi Trg Francuske Republike 11, Zagreb.

Na radionici koja će se sastojati od tri dijela ćemo te informirati o mogućnostima mobilnosti unutar Europske Unije, dat ćemo ti praktične savjete kako pripremiti životopis i motivacijsko pismo te kako se prijaviti na projekte mobilnosti – gdje ih naći, kako odabrati odgovarajući projekt te što možeš na njemu očekivati. Također, moći ćeš iz prve ruke saznati kakav je život u drugoj zemlji. Naime, naši volonteri iz Španjolske, Italije, Francuske, Njemačke i Turske prezentirat će projekte u Zagrebu! Ispričat će ti kako su se odlučili godinu provesti volontirajući, s kakvim se izazovima susreću i što su do sad naučili iz tog iskustva.

Sve mogućnosti koje ćemo prezentirati su besplatne za krajnje korisnike, odnosno financirane su sredstvima Erasmus+ programa.

Ako se želiš informirati, motivirati i upoznati nove ljude prijavi se slanjem osnovnih informacija (ime, prezime, datum rođenja, status na tržištu rada, stupanj edukacije) te kratke motivacije (dvije, tri rečenice zašto se želite pridružiti radionicama) na iva@amazonas.hr. Prijave se primaju do 16. rujna u 23:59 sati. Broj mjesta je ograničen.

Prezentacije iskustva volontera Europske volonterske službe bit će na engleskom jeziku pa je potrebno bazično poznavati taj jezik.


Summer in Slovenian Istria – Call for participants:

Youth exchange: Dance your dance, sustain our future

Amazonas is inviting all young people to apply for youth exchange in Slovenia!

“Dance your dance, sustain our future” is a youth exchange that in which young people will discover nature and art/creativity as a media for creative peer-learning, experiential learning and stress release, personal and social growth of youth. We will also discover and get to know alternative ways of living, for example: life in a connected community, interesting ways of living in a rural (and urban) environment, ways of more sustainable and creative living, learning about sustainability through practical work, ect.

WHERE/WHO: Community Sunny hill, in an remote village Hrvoji (Slovenian Istra, sea side)

WHEN: 16.8.-30.8.2018 (including travel day)

WHO CAN APPLY: Young people between 18 – 30 years old from Croatia.

If you need more information check the infopack: InfoDanceSustain

For applying you can fill the Application form –Application form_Dance sustain and send it to iva@amazonas.hr till June 25th!

Good luck! 🙂

Intervju s Nikolom Oreškovićem, jednim od osnivača Amazonasa

Kreativna akrobatika

Želite li isprobati novu vrstu umjetničkog izričaja koji je srodan cirkuskoj akrobatici, borilačkim vještinama i suvremenom plesu? Onda je jedna od radionica Fluid balance-a baš za Vas. Program je nastao 2009. godine kroz suradnju Katjuše Kovačič i Nikole Oreškovića, a redovni tečajevi održavaju se u Zagrebu i Ljubljani.

Nikola se bavi raznim kretačkim disciplinama od djetinjstva: „Ja sam se kroz život bavio sa stvarima koje su vezane uz pokret, najviše borilačkim vještinama; zatim cirkusom, akrobatikom, suvremenim plesom, pa zadnjih 15 godina capoeirom koju možeš izdvojiti jer ima elemenata akrobatike te koristi pokret i prostor. U svim tim vještinama zasebno ne možeš koristiti sve elemente„ ,kaže Nikola i nastavlja kako je sve nastalo organski: „Želim se baviti svim tim stvarima i ne želim se staviti u kutiju. Hoću imati slobodu da sam istražim jedno ili drugo“.

Fluid balance je zaživio kad su se Nikola i Katjuša upoznali kroz capoeiru te shvatili kako dijele ljubav prema istoj stvari. „Ja sam tad vodio program Acrobatics and body balance u Zagrebu, a Katjuša je u Sloveniji vodila Gibalnu Akrobatiku.“ priča Nikola.

Tako su oformili program Fluid balance.  Na njihovoj stranici Fluid balance je definiran kao: „…program osvještavanja ravnoteže u bilo kojoj situaciji. Inspiriran je našim znanjem plesa, capoeire, cirkusa, akrobatike i teatra; spajajući ove tjelesne / kreativne discipline razvili smo specifičnu metodu i rječnik pokreta koji dijelimo kroz našu umjetničku produkciju i obrazovne programe.“

O programu:

Kroz razgovor s Nikolom uviđam kako je Fluid balance drugačiji pogled na filozofiju kretanja. Ono je osvještavanje vlastitog tijela i njegovog mjesta u prostoru i u odnosu na okolinu. Zbog elemenata koji zahtijevaju okretanje naglavačke, Fluid balance je također i pomicanje iz svakodnevnog stanja i/ili gledišta. Nikola opisuje kako su kroz godine razradili različite teme: Perpendicularity: the art of hand balancing, Acrobatic Flow: Enter the spiral, ARCHitecture: Movements of the spine, Moving Conversations i TRUST: Partner Acrobatics.

Hand balancing je točno ono što naziv kaže – različiti elementi obrtanja, tj. stoja na rukama; Acrobatic Flow istražuje prijenos energije kroz spiralno kretanje. RadionicaARCHitecture: Movements of the Spine fokusira se na snagu i stabilnost kralježnice i posture tijela. Moving Conversations kroz pokret razvija neverbalnu komunikaciju. Tu je prisutno „dosta utjecaja iz uličnog teatra, capoeire, osjećaja za prostor te privatni prostor druge osobe“ napominje Nikola. TRUST: Partner Acrobatics je dinamična akrobatika u paru gdje se kroz pokret istražuje dijalog dviju osoba.

Koji je najzahtjevniji, a koji najlakši element?

„Ovisi od osobe, no najviše frustrirajući je stoj zbog toga što je potrebno puno kontrole tijela i fine motorike. Svaki element možeš zamaskirati, ali u stoju moraš biti svjestan cijelog svog tijela.“ Prema Nikoli, lakše je naučiti kako napraviti salto: “u pitanju su samo dva elementa – skok i rotacija”.

Koje su dobrobiti programa?

Kao što ime kaže, Fluid balance utječe na ravnotežu tokova u tijelu, a i drugih aspekata života – od posture, fleksibilnosti, snage, prehrane – do svjesnosti o sebi i okolini. Dodatne pozitivne strane koje Nikola ističe su oslobađanje frustracija kroz smijeh i pokušaje i pogreške te naravno opuštena, obiteljska atmosfera na svakome satu.

Listu nadolazećih fluid balance – creative acrobatics događanja, treninga i radionica možete pratiti na Facebook events stranici.

Autorica članka: Nina Matejčić, medijska volonterka Amazonasa

Autori fotografija: Martin Vogrič Dežman, Marysia Jonik, Andi Bančić

Intervju s voditeljicom udruge, Tenom Kostanjšek: 

Zašto je capoeira dobra za tijelo?

Bili smo na treningu brazilske vještine capoeire u udruzi Amazonas kako bismo saznali što je točno capoeira, kome je namijenjena i kako utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje. U razgovoru s trenericom Tenom Kostanjšek saznali smo što je čini toliko privačnom.

Što je capoeira i koje elemente sadrži?

Capoeira je brazilska vještina s elementima plesa, igre, borbe, glazbe i akrobacija. Prakticirajući capoeiru učimo kako kontrolirati svoje tijelo. Osnovni pokret capoeire je ginga. Capoeira je igra koja se bazira na dijalogu dvoje igrača koji nadmudrivanjem pokušavaju nadići drugoga, kretajući se u prostoru u skladu s udarcem.

Je li potrebno iskustvo?

Iskustvo nije potrebno i nema dobne granice. Capoeirom se mogu baviti i stariji i mlađi.

Kakva je oprema potrebna?

Nije potrebna nikakva posebna oprema, samo dobra volja.

Na koji su način koncipirani treninzi?

Trening počinje zagrijavanjem. Svaki ima neku temu, a tema ovisi o grupi. Na treningu možemo raditi napredne elemente ili tehnike, možemo naučiti nove, ali u uvježbavati one koje smo već savladali. Isto tako možemo raditi na povezivanju pokreta.

Capoeira utječe na fizičko zdravlje… Tako je, cijelo je tijelo aktivno. Prakticiranje capoeire utječe na normalan rast i razvoj kod djece, bilo koje dobi. Razvijaju se motoričke sposobnosti (fleksibilnost, izdržljivost,..) i osjećaj za prostor i kinestetiku te se osnažuje i krvožilni sustav.

Na koje mišićne skupine najviše utječe?

Određeni elementi zahtjevaju uporabu drugačije skupine mišića. Osnovni pokret, ginga, utječe na kvadricepse, trbušne mišiće i mišiće stražnjice. Oni elementi koje radimo dok nam je tijelo na podu utječu na bicepse, tricepse i ramena. Capoeira utječe na cijelo tijelo i teško je izdvojiti skupine mišića na koje najviše utječe.

Na treningu je atmosfera izuzetno pozitivna, možemo reći da capoeira utječe i na mentalno zdravlje… Bavljenje capoeirom pomaže kod rješavanja stresa, izlučuje se hormon sreće, a s obzirom da se stalno mora pratiti drugi igrač, pomaže i kod održavanja fokusa. Capoeira vraća čovjeka vlastitom tijelu.

Na treningu smo razgovarali s polaznicom Anđelkom, koja nam je rekla da se zbog capoeire bolje osjeća i da joj pomaže u nošenju sa stresom.

Autorica članka i fotografija: Antonia Glasnović, medijska volonterka Amazonasa

New voluntary (ex: EVS) opportunity:

Capoeira communities: International became local 

Our current #evs volunteers Irene, Maria, Marysia and Roberto

Once again, Amazonas is opening a call for new volunteers!

Project is held in Zagreb, Croatia from 3rd of September 2018. till 3rd of August 2019. It hosts four volunteers from Spain, Italy, France and Germany. It is open to all young people between 18 and 30 years. Overall aim of this project is to reinforce cooperation between local and international youngsters in order to help in inclusion of the youngsters and kids with fewer opportunities in society. During the service volunteers will be involved in two groups of activities in which they will learn skills and competencies trough methods of non – formal education, peer to peer approach and intercultural learning. Those groups are: activities which aim is inclusion of the youngsters and kids with fewer opportunities in society and activities which aim is personal or organisational development. Working hours per week are 30 – 35 hours.

During the project volunteer will live in shared apartment with other volunteers (4 persons). Accommodation have: bedrooms for volunteer (2 volunteers per bedroom), dining or living room, kitchen and bathroom. Volunteers will receive the money monthly. Every month they will have the 150 Euros of the pocket money and 130 Euros for food. Accommodation and living bills are covered by the project. Budget for the travel (plane, bus) depends on the volunteer’s country. Regarding local transport, volunteers will have student tickets for public transportation or bicycles.

If you need more information check the infopack: Capoeira_communities_international_becomes_local_info_pack

For applying you can send e-mail with your CV and motivation letter (till June 15th) on:

Italy: evs@you-net.eu

France: cd.rhone-alpes@concordia.fr

Germany: darkomitevski@naturkultur.eu

Spain: europa@cmx.es

Croatia: iva@amazonas.hr

Ritam pokreta i glazbe:

Festival brazilske kulture – Tribal performans u Etnografskom muzeju

Osma godina Brazilactice – festivala brazilske kulture donijela nam je mnoštvo zanimljivih sadržaja, od plesa i pjesme do izložba i poezije, te obogatila prvi tjedan svibnja. Jedan od performansa koji je ujedinio glazbu, ples i Capoeiru održao se u petak, 4. svibnja, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. U nastupu su sudjelovali Anđelka Pelinović, Mia Širac, Martina Klarica, Tena Kostanjšek, Nikola Orešković, Niko Labor, Franjo Žilić, te mestre Pontape iz Brazila i Katjuša Kovačič iz Slovenije.

U petak, malo prije 18h, popeli smo se na vrh Etnografskog muzeja te, vođeni zvukovima bubnjeva i smijeha, ušli u prostranu dvoranu gdje se Amazonas družina spremala za performans. Publika se nije još sasvim okupila, ali u dvorani se već sviralo i plesalo. Njihovo dobro raspoloženje bilo je toliko zarazno da se autorica članka, prije početka programa, i sama okušala u bubnjanju atabaque.

„Jedan, dva, tri – pauza. Jedan, dva, tri – pauza“. Naravno, kad majstor to radi bubnjanje izgleda jednostavno, sasvim prirodno. No potrebna je velika količina vještine kako bi se proizveo željeni zvuk udaranjem bubnja pravim dijelom dlana. Uz atabaque čuo se i žičani instrument, berimbau, koji izdaleka svojim oblikom podsjeća na luk i strijelu.

S vremenom se okupila publika i ritam je opet krenuo. Prvo su u krug, koji se naziva roda, ušle Anđelka, Mia, Martina i Tena u šarenim slamnatim suknjama i započele maculele ples. Udarale su drvenim palicama u ritmu bubnjeva i unijele novu razinu zvuka postojećem ritmu. Iako je njihov ples izgledao prirodno usklađen s ritmom bubnjeva, izrazi koncentracije na njihovim licima odavali su količinu truda potrebnog za usklađivanje svih elementa izvedbe.

Zatim je došao red na capoeiru tj. igru. U krug su ušli Nikola i Niko, te počeli kružiti jedno oko drugog i pokazivati svoje vještine majstorskim pokretima nadmudrivanja. Tena i Katjuša sljedeće su krenule u igru. Pokreti su postali lagani i tečni, a sudaranja u igri popraćena znalačkim osmijesima.

Brazilactica 8.0 – Etnografski muzej

Evo i djelića atmosfere iz Etnografskog muzeja, gdje ste nas mogli vidjeti u sklopu nedavno održane Brazilactice! 😀

Gepostet von Brazilactica – festival of Brazilian culture am Montag, 14. Mai 2018

I publika je dobila priliku okušati se u igri. Dvoje ih je zaigralo, te je tad dijalog među igračima, sviračima i publikom stvorio jedinstveni trenutak. Najljepša značajka Capoeire – zajedništvo – bila je očigledna u svakom elementu performansa, a posebice na kraju igre kad su se igrači spontano zagrlili kao znak završetka „borbe“.

Na kraju performansa mala se glazbena družina približila polukrugu publike i pozvala nas na ples. Sve nas je ponio ritam i pokret te smo plesom i pljeskanjem zajedno doveli pjesmu do kraja.

Na ovom smo druženju, zaista, mogli proširiti vidike kada je riječ o brazilskoj kulturi i uživo iskusiti magiju trenutka kad se spoje ritam glazbe i pokreta. No nemojte vjerovati autorici na riječ već se i Vi pridružite na sljedećem Amazonas događaju i – zaigrajte!

Autorica članka: Nina Matejčić, medijska volonterka Amazonasa

Autor fotografija: Nikola Ševa

U ritmu, energiji, zvuku i pokretu Brazila!

Osmo izdanje Festivala brazilske kulture – Brazilactice održat će se od 02. do 06. svibnja 2018. godine u Zagrebu. U pet festivalskih dana moći ćete uživati u brazilskim ritmovima, zvukovima, energiji, kulturi i pokretu diljem Zagreba.

Pokret i energija pratit će radionice i prezentacije afro – brazilske vještine capoeire i afro – brazilskog plesa maculele. Ritam i zvuk bit će dio live art performansa na Trgu Petra Preradovića i Tribal performansa u Etnografskom muzeju, a najmlađi će se zabaviti usvajajući nove pokrete na capoeira radionici za djecu.

Oni od vas koji žele podijeliti svoje znanje i/ili saznati nešto novo mogu sudjelovati u Pubquizu o brazilskog i portugalskoj kulturi ili doći na set interaktivnih predavanja pod nazivom Brazilorum. Egzotične okuse donose radionice kuhanja tradicionalne afričke kuhinje kroz koje ćete upoznati korijene brazilske kulture, a ljepote Brazila moći ćete doživjeti gledajući izložbu „capoeira is art“. Za ljubitelje i ljubiteljice književnosti pripremili smo večer brazilske poezije,  a nakon nje se možete opustiti na kraju radnog tjedna uz DJ Koru „u ritmu Brazila“.

Sve navedeno začinit ćemo šarenom brazilskom povorkom koja će se za vrijeme otvorenja festivala u srijedu, 02. svibnja,  kretati od Trga Petra Preradovića do Trga bana Jelačića.

Osim članova udruge te naših sugrađana i sugrađanki, festival svake godine pohodi velik broj internacionalnih gostiju iz Europe i svijeta.Tako će nam se ove godine pridružiti Mestre Pontape Heitor Chalegre Damiao iz Brazila, Katjuša Kovačić iz Slovenije i mnogi drugi.

Festival organizira Udruga Amazonas zahvaljujući partnerima – Etnografskom muzeju, Art cafeu Jutro, organizaciji Afrika u mom srcu, klubu Pločnik, Booksi i caffe baru Vespa. Događaj je podržan i od Brazilske ambasade u Zagrebu.

Više informacija te raspored događanja potražite na web i Facebook stranici Brazilactice. Vidimo se u svibnju u energičnom i šarenom Zagrebu!

Autorica: Iva Zelić

Održan dječji batizado u OŠ Ljudevit Gaj, Zaprešić 

Foto: Antonia Glasnović

Batizado i troca di cordas – polaganje pojaseva održano je u subotu 21.04. u Zaprešiću, u OŠ Ljudevita Gaja. Batizado je inicijacijska ceremonija u kojoj polaznici programa Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje imaju mogućnost pokazati svoje vještine suočavajući se protiv iskusnijih capoeirista, te biti „srušeni“ na pod od strane meštra, ili iskusnijeg polaznika, kako bi se proslavilo njihovo članstvo unutar grupe. Capoeristima koji su prvi puta sudjelovali dodijeljeni su bijeli pojasevi, dok su naprednijim capoeristima dodijeljeni pojasevi određene boje, ovisno o stupnju njihove vještine. Uz pjesmu, polaznici su pokazali kako su svladali određene elemente capoeire te su se odlično „borili“ protiv meštra i drugih capoerista.

Aktivnosti su organizirane od strane udruge Amazonas u sklopu međunarodnog okupljanja capoeirsta. Poseban gost bio je capoeira meštar iz Brazila Heitor Challegre Damiao – Mestre Pontape.

Autorica: Antonia Glasnović, medijska volonterka Amazonasa

Kampanja #pokretnenasilja u Zagrebu, Zaprešiću, Rijeci i Puli! 

Foto: Irene Mora Valle, #evs volonterka

U okviru projekta Tribo moderna -capoeira za toleranciju i nenasilje, kojeg provodi Udruga Amazonas, održava se kampanja protiv nasilja #pokret_nenasilja. Započela je 10. travnja, a trajat će do 22. travnja. Centralno događanje kampanje održat će se u petak, 20. travnja u 18:00 sati na Trgu bana Jelačića. Djeca, korisnici i korisnice projekta Tribo moderna, prolaznicima će dijeliti balone te im dati zadatak da se slikaju s njime i napišu ili snime poruku nenasilja i mira uz hešteg #pokretnenasilja. Uz balone, djeca će izvesti i capoeira performans u koji će se uključiti i capoeira meštar iz Brazila Heitor Challengre Damiao – Mestre Pontape. Ove godine, po prvi put, kampanja se odvija i online, na Instagramu i Facebooku Tribo moderna projekta na kojima ćete moći pročitati poruke nenasilja poznatih i nepoznatih osoba, velikih i malih, istih i različitih. Kampanjom se želi okupiti što veći broj građana i građanki koji će dati svoj doprinos širenju kulture mira, nenasilja i tolerancije. Puštanjem balona na kraju događanja označit će se simboličan čin slanja mira.

#pokretnenasilja će se održati u Zagrebu, Zaprešiću, Rijeci i Puli. Do sad su je podržali glazbenici i glazbenice Dino Purić, Ana Opačak, Elena Stella, Iva Gortan, Vedran Ljubenko i Antonela Đinđić koji su nastupali u emisiji ‘The Voice Hrvatska’ te trenutno rade na projektu ‘A strana’ u produkciji HRT-a.

Kampanja je dio projekta Tribo moderna koji provodi Udruga Amazonas uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Autorica: Iva Zelić

Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje slavi šest godina! 

Foto: Irene Mora Valle, #evs volonterka

Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje je projekt koji je prije šest godina pokrenula Udruga Amazonas. Cilj projekta je poticanja razvoja kulture mira i nenasilja putem plesno borilačke vještine capoeire, kroz aktivnosti usmjerene na rizičnu djecu, njihove obitelji i lokalnu zajednicu.

Jedna od osoba koja radi na projektu je Mia Širac. Mia je socijalna pedagoginja i sudjeluje kao pedagoška koordinatorica projekta te svoja znanja primjenjuje u radu s djecom kroz capoeiru.

Što radi socijalni pedagog i što je capoeira pokušale smo Mia i ja zajedno proniknuti sjedeći na strunjači u sportskoj dvorani Osnovne škole Petar Zrinski u Zagrebu. Dvorana odjekuje veselim uzvicima školaraca dok gledam Miu kako pokušava u nekoliko rečenica objasniti koja je točno uloga socijalnog pedagoga.

Što radi socijalni pedagog?

„Pali svjetla!“ u šali uzvikne Miina kolegica paleći svjetla u dvorani.

„Pa da“, s osmijehom kaže Mia. „Socijalni pedagog želi upaliti svjetla u današnjem društvu. On/Ona u svom radu promovira pozitivne vrijednosti u radu sa svojom skupinom.“

Na koji način se capoeira uklapa u pristup socijalnog pedagoga?

„Osnovne značajke projekta su da uvodimo djecu u treninge capoeire kao slobodnu aktivnost. Svaki trening je zamišljen kao zasebna radionica gdje uz capoeiru igraju i igre u koje je implementirano učenje određenih vještina. Tako da oni kroz radionice uče i socijalne vještine, rješavanje sukoba, rad na emocijama, samopouzdanju i zauzimanju za sebe. Jako se radi na grupnoj povezanosti i usvajanju vještina koje neka djeca ne mogu dobiti u svom svakodnevnom okruženju.““

Mia ističe da djeca najlakše uče kroz sport i igru. Capoeira uključuje oboje jer je vještina koja miješa elemente borilačkih vještina s plesom u dijalog između ‘igrača’ u kojem oni moraju naći zajednički jezik kako bi se ‘igra’ nastavila.

„Zapravo možemo povezati ovaj projekt i njegovu preventivnu učinkovitost i s povijesti capoeire jer ovaj projekt se upravo zove Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje, a upravo tolerancija i nenasilje su jako važni za shvaćanje povijesti capoeire,„ objašnjava Mia.

Povijest capoeire seže daleko u prošlost i isprepletena je sa značajkama različitih kultura, poneblja i vremenskih razdoblja. Atletsko nasljeđe capoeire potječe iz podneblja Afrike, Južne Amerike i Portugala. Ona je prvotno nastala kao borilačka vještina autohtonih plemena Južne Amerike, a kasnije su je preuzeli robovi na plantažama. No nakon što je došlo do njene zabrane, capoeira je poprimila plesni karakter kako bi zavarala vlasti koje su je zabranile.  Unatoč zabranama, ova vještina je opstala jer se prilagođavala vremenu, lokaciji i populaciji koja ju je ‘igrala’.

Danas capoeira nije samo sport već skup filozofija i rituala koji se razlikuju od škole do škole te do individualnog stila svakog ‘meštra’, tj. voditelja ‘igre’.

Capoeira se sastoji od plesa, glazbe, dijaloga između igrača i ‘mudrosti’. Mudrosti, jer nije samo bitno poznavati pokret, već i znati kada ga upotrijebiti na svom suigraču s obzirom na to s kime se igra. Kroz način na koji ‘igraš’ pokazuješ svoju osobnost.“ kazala je Mia.

Koji elementi se koriste u treningu i kako izgleda jedan trening?

„Ovdje koristimo capoeiru kao sredstvo za rad s djecom. Ovo nije trening samo radi treninga, već kroz njega djecu podučavamo različitim vještinama. Na početku treninga uvijek s klincima igramo neku igru kroz koju ih učimo određene tehnike i vještine poput izbjegavanja udaraca, akrobatskih elemenata i pokreta. Generalno, trening capoeire jako ovisi od profesora do profesora jer u capoeiri nema jedne glavne osobe. Ne postoji trener već ‘meštar’ koji je, recimo, kao otac jedne grupe. No on obično nije prisutan na treningu tako da osobe koje su najviši rang u grupi vode trening. Način vođenja treninga ovisi od osobe do osobe i ne postoje određena pravila kao kod nekih drugih aerobnih sportova koji počinju sa zagrijavanjem i onda nastavljaju individualno određenim tokom.“, kazala je Mia.

Mia objašnjava kako njihovi treninzi nisu takvi da polaznici dolaze i odrađuju aktivnost pa odmah odu, već sudjeluju u raznim događajima i radionicama izvan treninga.„U sklopu projekta postoje mnoge aktivnosti. Uglavnom se obilježavaju dani protiv nasilja, dani protiv rasizma i ostalo, kako bismo proširili našu ideju nenasilja na širu zajednicu. Biti dio tima znači biti dio zajednice,“ kaže Mia i dodaje uz osmijeh: „Ja volim reći da smo mi jedno malo pleme“.

Na moje pitanje kako izgledaju njezini treninzi kaže kako joj je najvažnije da djeca na treningu budu sretna, da im bude lijepo, te da vlada pozitivna energija u grupi. „U capoeiri postoji puno trenutaka u kojima moraš izaći iz svoje sigurne zone. Postoje trenuci kada nisi dio grupe gdje su svi u liniji i ponavljaju, već moraš izaći iz kruga i pokazati što si naučio. Imaš svu pažnju svi te gledaju i svi vide. Tada možeš i prepoznati kakva je osoba kad igra. Mnogo ljudi se ne osjeća ugodno toliko pokazati jer tad to više nije toliko sport već trebaš pokazati vještinu“, dodala je Mia.

S obzirom na to da je naglasak na pokretu i svijesti o vlastitom tijelu, Mia napominje da capoeira nije za svakoga. Grupna povezanost i dobri odnosi s trenerom ili trenericom pomažu u izgradnji samopouzdanja kako bi se ‘ušlo u krug’ i pokazalo vještinu.

A što je potrebno od opreme?

„Od opreme su potrebne ruke i noge. Možda ponekad i bez jedne ruke ili noge. Najbitnija je dobra volja,“ kaže Mia uz osmijeh. „Neke dodatne stvari kod treninga su prisutnost glazbe, pa tako koristimo instrumente. Instrumenti koji se koriste za stvaranje popratnog ritma su birimbao, žičani instrument koji ‘vodi igru’, pandero tj. okrugli instrument sa zvončićima, te afrički bubnjevi atabak koji stvaraju ritam. Tu su i popratni instrumenti koji se mogu individualno osmisliti i napraviti. Bitna je kreativnost i ritam. “

I za kraj – kada su upisi i gdje se održavaju treninzi?

„Upisi su dva puta godišnje, u rujnu i siječnju, a treninzi se trenutno održavaju u OŠ Petar Zrinski i OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu, u OŠ Ljudevit Gaj u Zaprešiću te OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom, a trebam napomenuti da imamo grupe i u Rijeci i Puli.“

Ostale informacije o tome kako kreativnost i ritam stvaraju klinci uz pomoć Udruge Amazonas možete pronaći na službenim stranicama udruge.

Autorica: Nina Matejčić, medijska volonterka Amazonasa

Održana kampanja ‘Pokret nenasilja’

fbimage

Foto: Tea Katić 

Dana 1.lipnja 2017. godine, udruga Amazonas završila je još jednu kampanju protiv nasilja ‘Pokret nenasilja’. Tim je povodom udruga organizirala trening za djecu na trgu doktora Franje Tuđmana. Djeca su se zagrijala uz trčanje i igru. Nije nedostajalo znatiželjnih gledatelja i gledateljica, a neki su se i pridružili zagrijavanju. Uz desetak sudionika, te s brojnim promatračima, odvio se trening na otvorenom nakon čega su djeca iznenadila prolaznike dijeleći poruke mira i tolerancije pitajući prolaznike i polaznice što za njih znači mir.

Ovom akcijom nastavlja se promocija nenasilja i tolerancije Udruge, a sigurni smo kako će nam se i neki od promatrača pridružiti na idućim druženjima i kampanjama.

Autor: Tomislav Nemčić  

Održano 7. izdanje Brazilactice!

botaničar

Putovanjem kroz portugalsku kulturu očima izvorne govornice Sofije Silve, u Botaničaru je zatvoreno još jedno izdanje Festivala brazilske kulture – Brazilactice.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se još jednom pridružili u slavlju brazilske kulture. Posebno hvala Mestre Pontapeu, Katjuši Kovačić, OŠ Augusta Cesarca, Sofiji Silvi, Botaničaru, skupini Vibrica, Aikido društvu Zagreb, Tihani Sarošević, Idris Tonković, Thalia bar&clubu, cafe baru Don Quijotu, MAMI Zagreb te našim vrijednim volonterima i volonterkama koji su realizirali 7. izdanje festivala: Teni Kovačić, Miji Širac, Elif Valeriyi Şanlı, Martyni Pyl, Katherini Shkor, Ani Kanazir. Hvala i svima koji su fotografirali/snimali/izvještavali: Tei Katić, Dori Doko, Franji Žiliću, Emanuelu Đolo, Petri Radić, Lauri Barić, Tomislavu Nemčiću, Kristini Brnić.

Autorica: Iva Zelić 

Na Trgu bana Jelačića otvorena je 7. Brazilactica

SAMSUNG CSC

Foto:Emanuel Đolo

U organizaciji udruge Amazonas, uz mnoštvo veselih lica i zabave, otvoren je 7. Festival brazilske kulture – Brazilactica.

Promoviranje brazilske kulture kroz borilačku vještinu capoieru i ples sambu održalo se u srijedu 03.05.2017.,od 17.30 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića, u centru Zagreba.

Performansu je prisustvovalo 50ak ljudi raznih dobnih skupina, te su zajedničkom pokretima navedenih plesova stvorili opuštenu atmosferu u trajanju od 90 minuta.

Capoeira je brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa čiju edukaciju su vodili stručni članovi udruge Amazonas.

Reakcije prisutnih su bile pozitivne, te se većina osim promatranja i aktivno uključila u izvedbu navedenih plesova. „Ovako nešto još nisam vidjela te svakako podržavam promicanje edukativnih programa drugih kultura“, kazala je jedna posjetiteljica.

„Najviše mi se sviđa samba“, rekla nam je jedna gospođa srednjih godina koja je s nestrpljenjem čekala da krene navedeni ples. Kada su nam pokazani prvi koraci gospođa je podigla atmosferu svih prisutnih svojom opuštenošću i aktivnim sudjelovanjem u plesu, te poticanjem svih prisutnih na uključivanje u sambu. „Brazil je jedna divna zemlja, od ljudi, običaja i prirodnih ljepota“, dodala je.

Prilikom završetka programa prisutni su pokazali interes i za ostale edukacije i programe tijekom održavanja festivala. Obzirom da je odaziv bio vrlo dobar, a atmosfera opuštena pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe i ostale dane održavanja festivala te da zajedničkim trudom ovaj festival učinimo još zanimljivijim.

Autorica: Kristina Brnić

Roditelji i djeca zajedno treniraju capoeiru!

djeca + roditelji

Udruga Amazonas, unutar projekta Tribo Moderna, organizira zajedničke treninge capoeire djece i roditelja. Tako se, uz puno nasmijanih lica i veselja, održao zajednički trening u OŠ Petar Zrinski u Zagrebu. Na njemu se okupilo više od 30 sudionika i sudionica, što djece, što odraslih. Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa, a cilj aktivnosti je promicanje nenasilja i tolerancije među djecom i mladima. Trening je vodila profesorica capoeire Tena Kostanjšek uz goste iz Poljske. Događanje je započelo zagrijavanjem uz glazbu i učenjem osnovnih pokreta koje su vrlo brzo savladali i roditelji i djeca te se nastavio interaktivnom igrom koja je spojila elemente capoeire i drugih igara. U nastavku susreta djeca su naučila još nekoliko pokreta koje su uspješno primijenila na kraju događaja kada su se sudionici i sudionice okupili u rodu (krug u capoeiri).

Reakcije su bile pozitivne, djeca su stekla nove prijatelje i pritom se zabavila te naučila novu, korisnu vještinu. Roditelji čiji je odaziv, a i interes bio visok, bili su puni hvale za ovaj projekt i način spajanja najmlađih te promicanje tolerancije među njima.

Novi treninzi djece i roditelja održat će se 01. ožujka u OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom, te u OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu, 02.ožujka u 20 sati.

Projekt Tribo Moderna sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Autor: Tomislav Nemčić

OSVRT: Održan 12. Amazonas batizado and troca de cordas

18156522_10155141989321878_5702150212983262522_o

28- 30. travnja 2017. godine. u Zagrebu je bio 12. Batizado e troca de corda skupine Amazonas. Takav događaj je uvijek vrsta blagdana za grupe, jer okuplja sve članove obitelji iz capoeire i to je vrjeme kad polaznici dobivaju novi stupanj. Za ovaj događaj su bili počašćeni prisustvom majstora iz Brazila, koji su ove godine bili Mestre Pontape, Mestre Umoi i Mestre Barratinho.
Događaj je započeo u petak dugom Rodom u našem centru, Kosirnikova 64. Svatko je imao priliku igrati zajedno i gledati Mestra Pontapa u igri. Takve obitelji su imale mogućnost testirati vještine stečene tijekom treninga u svojim skupinama, u igri s ljudima iz drugih grupa, ali i mogućnost razgovora s našim prijateljima iz drugih grupa kroz igru. Ovo je vrlo zanimljiv aspekt Capoeire, što čini da ljudi koji treniraju su prijatelji dugi niz godina i posjećuju se na takvim događajima. Nakon Rode sudionici su ostali na kratkom druženju uz čaj , nakon kojeg su otišli u krevet da se odmore za subotni dan.
Drugi dan je započeo sa treningom sa Mestrom Umoia, koji je, kao i obično, dao puno znanja o percepciji i razumijevanju igre. Sljedeći trening je održan od Mestra Barratinho, koji je sa svojim entuzijazmom i spontanosti stimulirano da svi igraju i zagriju prije svečanosti Batizado e troca de corda.
Batizado,na portugalski znači krštenje. To znači da se capoeristi koji se pridružuju Batizadu će osvojiti svoj prvi stupanj u Capoeiri i službeno će moći govoriti o sebi kao Capoeristi. Za ovu svečanost, pridružilo nam se nekoliko djece iz naših školskih Krajiška sekcija i nekoliko odraslih koji su započeli trenirati ove godine. Troca de corda je dodjela nagrada i viša faza igre u kojoj su potrebne veće vještine. Veliki događaj bio je nagrada od tri nova stupnjeva instruktora za monitore iz naše grupe, pa ovdje imamo sada Instrutora Frodo, Instrutora Esquilo i Instrutora Agressor. Parabens! Nakon toga svi smo zajedno slavili i uživali u svojim novim stupnjevima, ili stupnjevima naših prijatelja.
Nedjelja je bila još jedan dan treninga, razgovora o capoeiri, igre u Rodi i razmjeni iskustva. Svaki gost donio je dio svojog znanja, svoje ideje i energije. Najvažnija tema razgovora tijekom radionice bila je raznovrsnost capoeire, na temelju različitosti porijekla i korijena svake grupe. U svakoj skupini, određeni običaji prevladavaju i prije donošenja presude da li je nešto ispravno ili ne, moramo znati razloge zašto je tako. Moramo se sjetiti da Capoeira ne prestaje s navikama naše grupe, tu je tek početak. Stoga, posjet druge skupine na radionicama je vrlo važno za naš razvoj.
S ovom porukom smo završili još jedan Capoeira festival, blagdan suradnje, prijateljstva i razvoja. Mestre Pontape je bio s nama još jedan tjedan da prisustvuje kulturnom festivalu Brazilactica i ceremoniji Batizado e troca de Corda za djecu iz sekcije Zaprešić, Peščenica i Jasterbarsko. Za sve mlade junake tih događaja, ovo je bilo veliko iskustvo, a igra sa Mestrom sigurno će biti dugo u sjećanju.
Za sljedeći takav festival u našoj grupi ćemo morati pričekati jednu godinu. S takvom perspektivom ispred vas, možda želite postaviti nove ciljeve i izazove. Ne treniramo Capoeiru za cordu, ali sastanak sa svojim Mestrom i drugih Capoeiristima tijekom radionice je uvijek dobra referentna točka za nas.

Autorica: Martyna Pyl (EVS volonterka)

erasmus plus logo